top of page

Een mooi kleurplan maken, hoe doe je dat?

Je mist sfeer en warmte in huis en besluit dat je kleur wilt toevoegen. Maar hoe doe je dat? Ik zelf maak regelmatig kleurplannen voor de interieuradviezen voor mijn opdrachtgevers en ik geniet daar altijd erg van. Het is een van de mooiste aspecten van mijn werk, omdat kleur echt het verschil kan maken. Kleur is fantastisch om je huis diepte en sfeer te geven. Je kunt het als volgt aanpakken:

  1. Analyseer je ruimte: Kijk naar de grootte, de indeling, het natuurlijke licht en de bestaande elementen in je woonkamer, zoals de vloer, de meubels en accessoires. Welke kleur kan hier voor eenheid zorgen?

  2. Bepaal de gedroomde sfeer: Bedenk welke sfeer je wilt creëren in je woonkamer. Wil je een gezellige en warme sfeer of een modern en strak kleurontwerp met koele kleuren, of misschien iets anders?

  3. Kies een kleurenpalet: Dit is het leukst maar ook het lastigst. Selecteer een hoofdkleur die de basis zal vormen van je kleurplan. Een kleur waar je blij van wordt, of die ergens al terugkomt in de ruimte. je kunt daarbij denken aan neutrale kleuren zoals taupe, beige of zachtroze als basis, en vervolgens accentkleuren toevoegen voor spanning. Op deze afbeelding zie je hoe de warme rozebruine kleur zachtheid aan de ruimte geeft. Door het vele licht dat binnenkomt via de grote ramen, maakt dat de kamer snel koel kan aanvoelen. Het limoengeel van het kastje en kussens geeft net dat stukje spanning waardoor de ruimte meer gaat leven.

  4. Denk aan de stemming en het gevoel: Kleuren kunnen emoties oproepen, dus denk na over de stemming en het gevoel dat je wilt creëren in je woonkamer. Warme kleuren zoals terra, perzik ( kleur van het jaar) en okergeel kunnen een gezellige en uitnodigende sfeer creëren, terwijl koele kleuren zoals blauw- en groentinten een rustgevend effect kunnen hebben. Meestal is een combinatie van koele en warme tinten het prettigst.

  5. Experimenteer met verfstalen: Voordat je meteen de muur gaat schilderen, bestel je eerst kleine potjes verf en beschilder A4 -tjes. Breng ze aan op verschillende muren in je woonkamer om te ervaren hoe ze eruit zien in verschillende lichtomstandigheden gedurende de dag.

  6. Voeg texturen en patronen toe: Als je de smaak te pakken hebt, kun je texturen en patronen toevoegen om meer eenheid te creëren. Dit kun je doen met stof voor kussens en accessoires maar ook met behang.

  7. Evalueer en pas aan: Bekijk het totale kleurplan en evalueer of het de gewenste sfeer en stijl bereikt. Pas indien nodig kleuren of tinten aan totdat je tevreden bent met het resultaat.

  8. De uitvoering: Het leukste deel; regel de schilder of pak zelf lekker de kwast en zie hoe je kamer transformeert. Vergeet niet om ook te genieten van het proces!

foto Pinterest

Comments


bottom of page